Glossari d'Endometriosi
Universitat d'Alacant

Descripció

Aquesta base de dades terminológica sobre la endometriosi és bilingüe (anglés-espanyol, espanyol-anglés) i té tres objectius principals: (a) proporcionar dades lingüístico-terminològiques; (b) representar dades conceptuals; i (c) recollir dades sensibles al gènere, quan el terme en qûestió ho requerisca.

En la vista principal de les fitxes es pot consultar informació lingüístico-terminològica, com és la categoría gramatical, la definició, un context d’ús i les variants de cadascun dels termes. A més, quan pertoca, s’inclouen hipervínculs als enllaços de les fonts originals de les definicions i dels contexts amb la finalitat de què l’usuari o usuària puga profunditzar en la seua consulta.

A més d’aquestes dades, a alguns termes es poden trobar les seues relacions conceptuals (similituds, inclusions, seqüencialitats, causalitats, instrumentals o meronímies), però aquesta funció encara está en desenvolupament i s’ampliarà progressivament.

Aquest és un recurs que pretén ser “sensible al gènere”. Amb això volem donar visibilitat i difondre les qüestions de salut de la dona, en aquest cas la endometriosi, per complir amb la idea principal del projecte: "(...) nuestro proyecto iba tomando forma con la firme voluntad de incluir la perspectiva de género en nuestras investigaciones, pero nos preguntábamos cómo podrían contribuir los terminólogos, traductores y lingüistas al desarrollo de sociedades más igualitarias en las que el papel de la mujer en los campos temáticos esté representado de forma equitativa, así como sus problemas específicos". (Vargas-Sierra, 2023)

En la pestanya destinada a les dades sensibles al gènere (preses a partir de la publicació de Ruiz Cantero, M.T. (coord). (2019) Perspectiva de género en medicina es podrá visualitzar información especialitzada en relació amb el gènere com:

  • (a) relació del símptoma, estat, malaltia, etc. amb el gènere;
  • (b) la seua prevalencia, és a dir, si és major en dones, homes o és indiferent;
  • (c) la edat de començament;
  • (d) els símptomes que es poden experimentar, de manera general;
  • (e) el símptomes específics de la dona;
  • (f) la resposta específica de les dones al tractament; i, per últim,
  • (g) les diferències al pronòstic entre gèneres.

També hem inclós un camp per recollir publicacions o referències per a més informació.

Logo DigitenderLogo W. HealthLogo IULMAAgencia Estatal de Investigación Next Generation EUPlan de Recuperación, Transformación y Resiliencia